Uus kujundus on töös, tekkis viga üleslaadimisel ning kujundus on rikutud.. eks peagi parandame!

neljapäev, 31. märts 2011

Külastasin Soome õpilasi esindavat liitu

Paremal Daniel Sepp, vasakul Risto Lahti
Tere taas!

Olen selle rea kirjutamise hetkel jõudmas tagasi Tallinnasse. Meie tiim kuhu kuuluvad Toomas, Robin ja mina alustas enda teekonda täna Tallinna sadama D-Terminalist kell 11. Juba tund pärast keskpäeva olime Soomes ning meile vastu tulnud auto viis meid ilusti SLL (Suomen Lukiolaisten Liitto, Soome õpilaste liit) kontorisse. Kontoris võeti meid väga soojalt vastu ning me saime tuttavaks tegevbüroo ja osade juhatuse liikmetega. Raamatupidajaga rääkisime vene keeles, mis oli omamoodi huvitav kogemus. Ei oleks osanudki oodata.

Nendega suheldes jäid mul silma järgmised erinevused:
1) liikmemaks (16€ aastas);
2) liikmekaart, mis pakub nende liikmetele meeletuid soodustusi üle terve Soome ja ka väljaspool seda;
3) liikmeteks on indiviidid, mitte koolid (liikmete arv ligi 50 000, kokku 250 000 õpilast);
4) Üldkoosolekul hääletavad regionaalliidud vastavalt enda liikmete arvule;
5) kõik regionaalliitude liikmed kuuluvad SLL-i;


Nende eelarve koosneb 2/3 ulatuses liikmete panusest. Samalajal tõid nad välja terve hulga puudusi nende rahastamisskeemi puhul. 1/3 tuleb tõesti neilgi Haridusministeeriumist, kuid erinevus on selles, et seda ei otsusta minister, vaid reaalselt komisjon.

Kui me rääkisime rahvusvahelistest suhetest, jäi meile mõlemale silma, et neid oleks väga lihtne luua, kuid me pole seda teinud.

Seetõttu leppisime kokku - kui pääsen juhatusse, teen juhatusele ettepaneku Eesti-Soome koostöö toetusrühma loomiseks, mille eesmärk oleks üles töötada meie ühised suhted ning töötada ühiste võimalike seisukohtade kallal.

Nende aktivistidering on oluliselt laiem, sest neil lastakse vabamalt organisatsiooni nimel esineda, regionaalsel tasandil. Nad on suutnud õpilasesindused viia gümnaasiumites kohustuslikuks ning neil on väga täpselt reguleeritud õigused. Kui võrrelda haridusplatvorme ja muid materjale, siis meil on sarnaseid jooni. Nii näiteks lõid nad samamoodi õpilaste seisukohad Riigikogu valimisteks.

Meie ja nende vahe on see, et nad tegelevad sellega nii rohujuure tasandil, et iga kandidaadiga töötab keegi eraldi inimene täiesti iseseisvalt. See on väga muljetavaldav.

Meil on nendelt väga palju õppida - väga palju. Seetõttu ongi minu soov nende 25 aastast praktikat rakendada meie töös. Selleks ei ole palju vaja - telefonidega ja Skypedega.

Mis olí tänase päeva võit? Ma sain palju uut informatsiooni ja häid nõuandeid. Sain ühtlasi ka põhimõttelise toetuse enda kandatuurile ning muidugi leppisime kokku, et tulevikus teeme koostööd liikmete arenduse vallas. Ma arvan, et viimane ongi minu suurim töövõit tänasest. Liikmete valdkond on mulle väga südamelähedane ning peaks olema prioriteet.

Delegatsioon jõudis Eestisse tagasi umbes kell 22.00. Nüüd on vaja läbi töötada palju materjale ning neid analüüsida. Info, mis me saime on väga väärtuslik ja tähtis on see, et midagi kaduma ei läheks.

Pildil: arutan Risto Lahtiga (SLL-i liikmete arenduse eest vastutav aseesimees) õpilaste ideid organisatsiooni arenduseks ning otsime lahendusi, mis sobiksid ka Eestisse.

1 comments:

Gloria ütles ...

Vasak ja parem sassis? :P

Postita kommentaar