Uus kujundus on töös, tekkis viga üleslaadimisel ning kujundus on rikutud.. eks peagi parandame!

teisipäev, 4. jaanuar 2011

Enesekaitse algteadmised tuleks omandada juba koolis

Vargaid ning röövleid on kõikjal meie ümber. Paljud neist tekitavad lihtsalt inimeses šoki pärast mida allub ohver täielikult.

Paljud kurjategijad ei ole tegelikult meile füüsiliselt ohtlikud ega suudaks meile kahju tekitada. Enim mõjub meile šokina nende tegevus, mida me ei ole osanud oodata ning me ei julge midagi teha, sest ei tea, kuidas käituda.

Kindlasti on meil kõigil vähemalt mõni tuttav, kes on puutunud kokku vargusega. Paljude nende ennetamine on suhteliselt lihtne ning ei eelda mingit väljaõpet. Kui me hoiame enda asjad enda lähedal, siis on neid oluliselt keerulisem varastada, kui kuhugi ripakile jäetud rahakotti.

Kui nüüd tekib tänaval olukord, kus keegi tuleb sult vägivaldselt ära võtma, käitub inimene reflektiivselt esialgu seda eset kaitsvalt - naised kisuvad näiteks enda käekotti tagasi. Selle asemel võiks meil kõigil olla mingisugune teadmine, kuidas röövel eemale tõugata.

Eelduseks selliste teadmiste omamiseks on väljaõpe, mis võiks pakkuda juba põhikooli tasandil, kus inimene on suhteliselt vastuvõtlik. Õpetades võitluskunste, nagu näiteks Sambo, hoiame ära palju vägivalda, sest kunst ise ei keskendu kellegi ründamisele, vaid enese kaitsmisele vajalikus olukorras.

Enesekaitseteadmised aitaksid takistada kuritegevuse arengut Eestis ning suurendaksid kodanike enesekaitse võimet, mis on igaljuhul positiivne.

Lisaks sellele aitaks see ennetada koolivägivalda, sest keegi ei oleks enda vastupanuvõimetu.

Artikkel ilmus Delfis 21. detsember 2010.

0 comments:

Postita kommentaar